fbpx

Gratis mall: Likviditetsbudget för Excel

"Vad är en likviditetsbudget bra för? Jag har ju en resultatbudget jag följer!"

En resultatbudget blir snabbt överflödig om du inte kan betala dina fakturor. Dina likvida medel, det som gör att du kan driva företaget, kan orsaka alla sorters problem och huvudvärk om de tas för givet. Därför är en likviditetsbudget minst lika viktig, men sällan lika prioriterad.
 
Därför har vi på Finansia gjort det lätt för dig att komma igång, hur du än vill börja. Vår mall för din likviditetsbudget, framtagen av våra professionella rådgivare, finns bara ett par klick bort. Oavsett om du använder Excel, Pages eller Google Sheets. Allt du behöver göra är att välja ditt program, och börja!

Ladda hem vår mall för din likviditetsbudgetVarför du absolut borde göra en likviditetsbudget?

Som företagare, framför allt i mindre bolag med drivna entreprenörer, är det lätt hänt att någon har de kortsiktiga siffrorna i huvudet. Men den personen har ju sällan bara det att få plats med i hjärnkontoret, och risken att missa något ökar markant. En miss som kan kosta en kundrelation i bästa fall och ett livslångt dåligt rykte i värsta fall.
 
Så en likviditetsbudget ger dig inte bara svart på vitt hur mycket likvida medel ni har att röra er med varje period, utan tar också bort risker som den mänskliga faktorn innebär. Plötsligt finns det alltid full koll på att pengarna och fordringarna in stämmer med pengarna och fordringarna ut, varje gång.

Det här innehåller en likviditetsbudget, och vår mall

En likviditetsbudget är egentligen väldigt rakt på sak, precis som vår mall

Ingående saldo

Föregående månads ingående saldo. Pengarna du har att röra dig med de kommande dagarna, helt enkelt.

Inbetalningar

Inbetalningar du förväntas att få denna månad, inklusive moms.

Utbetalningar

Utbetalningar du förväntas att betala in denna månad, inklusive moms.

Utgående saldo

De tre andra rutorna, efter allt plus och minus. Detta blir sen nästa månads "Föregående månads ingående saldo".

Det är verkligen inte svårare än så, och det ger dig en överskådlighet som både gör det roligare och enklare att sköta företagets ekonomi

Låt oss visa hur mycket enklare allt blir med en likviditetsbudget

Låt säga att du driver ett snickeri – Du väntar ju inte med att köpa virket tills dess att fakturans betalningsdatum är kommet, eller hur? Att köpa in material och att få intäkter för materialförbrukningen händer väldigt sällan samma dag, för alla sorters företag.
 
Så redan där finns det ett tidsglapp i när pengar kommer in eller går ut. Din snickerifirma har ju dessutom en lokal att betala hyra för, bilar att betala av och verktyg att byta ut med jämna mellanrum. Plötsligt är det en hel hög med pengar du ligger ute med, och utan likviditetsbudgetering kommer du att bli lika överraskad varje gång.

Med en likviditetsbudget, då?

Läs vidare och känn lättnaden

Du gick in i månaden med ett saldo på 35 000 kronor i likvida medel. Du har dessutom tre ganska saftiga fakturor på 20 000 kronor var på väg in, och ska finnas hos er innan månadens slut. Då är du uppe i 110 000 härliga kronor, för du glömde väl inte att momsen ska räknas med?
 
Sen staplar du upp alla månadens kostnader. Hyran eller hyrorna, månatliga avbetalningar, inköpen ni har fått fakturor på som har sin sista betalningsdag denna månad. Du lägger till momsen med korrekta momssatser och ser att ditt utgående flöde ligger på 70 000 kronor. Vilket sammanträffande att siffran blev rund, också.
 
Redan nu är du långt före väldigt många andra företag som håller siffrorna i huvudet. För du vet redan nu att bufferten och ingångssaldot för nästa månad är 40 000 kronor. Ett byte av ett glappt verktyg? Ett nytt skrivbord? En buffert för oförutsedda händelser? Du har kvarterets bästa koll på kort sikt, och behöver inte hålla fingret i luften för att se om du klarar av din resultaträkning.
 
Om du inte redan har börjat, så är det dags att skaffa en likviditetsbudget. Den ger dig den ekonomiska tryggheten som låter dig vara en driven företagare, eller trygg ekonomiansvarig.

Ladda hem vår mall för din likviditetsbudgetEller, använd dina likvida medel för att slippa tänka på det, kanske?

Vi på Finansia har stärkt kassaflöden och hanterat ekonomin genom våra produkter och tjänster i över tolv år. Dessutom med smickrande högt betyg och goda lovord, som du kan se på vår Trustpilot.
Vore det skönt att låta någon annan stärka er likviditet? Ta kontakt med oss direkt!

Logga in

Välj inloggning till en av våra tre tjänster nedan.

Finansia Factoring

Finansia App

vit fortnox logga centrerad över en grön bakgrund

Fortnox Integration

Har du inget konto?

Om du inte har ett konto, oroa dig inte, du kan registera i nästa steg efter du har valt en tjänst.

Cookies

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats.