fbpx

Säkra betalning från kunden

Kan man undvika att stå utan betalning? Givetvis finns det aldrig en garanti för att helt stå utan risken, men det finns ett par förebyggande steg man enkelt kan ta för att minimera risken och säkra att betalning inkommer från kunden.

Här kommer våra tre bästa tips som är väldigt enkla att genomföra:

1. Kreditkontroll

När din kund vill betala på faktura så utfärdar du en kredit. I de flesta fallen fungerar det alldeles utmärkt. Vårt starkaste och mest envisaste tips är att alltid göra en kreditkontroll innan arbetet utförs eller varan levereras. Se också till att du bevakar dina befintliga kunders betalningsförmåga. Det finns idag tjänster som löpande uppdaterar dig om detta.

Som kund hos Finansia kan du alltid kontrollera dina kunders betalningsförmåga kostnadsfritt.

2. Gör det enkelt för din kund

…att betala. Hur föredrar din kund att få fakturan? Mail, post eller EDI? Hur många betalningsdagar ska kunden få? Arbetar du mot företagare är 30 dagar att föredra och något som alltid uppskattas. Arbetar du mot konsument kan det finnas en fördel att försöka fakturera så att förfallodatumet är i slutet av månaden.

3. Konsekvent kravhantering

Slapp hantering av obetalda fakturor leder till att era kunder får dåliga vanor. Genom att på förhand bestämma hur förfallna fakturor ska hanteras och utföra åtgärder är utefter det nyckeln till framgång. Vi tycker att en skriftlig påminnelse är på sin plats när kunden är fem dagar sen. Vanligtvis skickas en faktura till Inkasso ungefär 10 dagar efter första påminnelsen.

Vi på Finansia tycker att ett samtal ett par dagar före inkasso är värdefullt, i många fall förbättrar det relationen till kunden. Det är viktigt att du förstår din kund men också att din kund förstår dig vikten av att betala i tid. Har betalningen fortfarande inte inkommit är det dags för ett inkassokrav.

Vill du veta mer om Finansias kravarbete?

Vi är experter inom fakturering, finansiering och kravhantering. Vill du veta mer om vårt arbete är du alltid välkommen att kontakta mig och mina kollegor. Vi finns här för dig alla vardagar 8-17 på mail, chatt och telefon

Vi hörs!

Hälsningar från Marcus på Finansia

Head of Credit & Collections

Logga in

Välj inloggning till en av våra tre tjänster nedan.

Finansia Factoring

Finansia App

vit fortnox logga centrerad över en grön bakgrund

Fortnox Integration

Har du inget konto?

Om du inte har ett konto, oroa dig inte, du kan registera i nästa steg efter du har valt en tjänst.

Cookies

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats.